ZŠ Pardubice - Studánka - Velikonoce u nás v Evropě

Velikonoce u nás v Evropě

11. dubna 2009, 22:33 Mgr. Jaroslava Oplatková

Už od podzimu jsme netrpělivě pozorovali, jak se před našimi okny začíná stavět Zelená učebna. Měli jsme slíbeno, že jakmile bude hotová, hned do ní vyrazíme. Moc jsme se na ten okamžik těšili. 

Dva týdny před Velikonocemi ve třetích třídách probíhal projekt multikulturní výchovy s názvem "Velikonoce u nás  v  Evropě". Nejdříve jsme si vyprávěli o Velikonocích v Čechách, tvořili typické velikonoční výrobky jako jsou kraslice, klícky, beránek, velikonoční zápichy, věneček, seli jsme osení, vynesli jsme Moranu.... Potom jsme pátrali po velikonočních tradicích v cizině. Měli jsme štěstí, že kromě internetu jsme měli k dispozici informace od našich spolužáků, kteří buď  Velikonoce již někdy strávili v cizině (například o Itálii vyprávěla Anička ) nebo mají v cizině příbuzné či známé (o holandských Velikonocích jsme se dozvěděli od Terezky, o slovenských od Verunky). Využili jsme i toho, že jedna z našich paní vychovatelek pochází ze Slovenska, a tak jsme ji zasypali otázkami, na které ochotně odpovídala. Mimo to nám naši učitelé připravili společnou videoprojekci evropských velikonočních zvyků. 

Protože se letos začínáme učit anglicky, nemohli jsme pominout Velikonoce ve Velké Británii. A při tom jsme se konečně dočkali naší nové Zelené učebny! Měli jsme štěstí, že tentokrát předvelikonoční počasí bylo opravdu ukázkové, tak honem ven! Vždyť i anglické děti nesedí o Velikonocích doma, ale pořádají velikonoční hon za pokladem a ten jsme zažili i my!

Nejdříve jsme se seznámili s novou slovní zásobou tématu EASTER (Velikonoce) a splnili jsme jazykové úkoly. A pak se náš školní areál změnil na zahradu, ve které jednotlivé skupiny poschovávaly velikonoční vajíčka - v našem případě barevné drátěnky. A pak už začal hon za pokladem. Vůbec nevadilo, že některé děti nenašly  žádnou drátěnku - vajíčko, nejdůležitější byl zážitek z hledání, protože od teď si budeme navždy pamatovat, jaké to je, když v Anglii děti slaví Velikonoce.

Tak šťastné  a sluníčkové Velikonoce všem !!!!


 

Děti a učitelé 3. tříd