ZŠ Pardubice - Studánka - Jak probíhala obhajoba projektu Hledá se mladý chemik?

Jak probíhala obhajoba projektu Hledá se mladý chemik?

18. února 2016, 18:10 Mgr. Pavlína Zemanová

    Již 5. rokem se naše škola tradičně zúčastnila chemické soutěže Hledá se mladý chemik, která se snaží žákům zábavnou formou přiblížit chemii. Téma a kritéria byly zadané v říjnu, jednalo se o odpady a recyklaci. My jsme si zvolili podtéma Plasty a nazvali náš projekt Kolekce Plastowski.

Nápady se hrnuly od žáků 8. a 9. tříd samy. „Paní učitelko, zahrajeme písničku na plastové hudební nástroje, vytvoříme plastové oblečení, vyrobíme kreativní designové výrobky, uděláme módní přehlídku, nafotíme módní katalog, půjdeme na exkurzi někam, kde se hospodaří s plasty, uděláme fotokomiks a nakreslíme komiks, složíme básničku…" bylo mi sděleno na začátku projektu. Jak řekli, tak jsme i udělali. Usilovně jsme pracovali 3 měsíce, scházeli jsme se zpočátku jednou týdně, poté 4-krát týdně. Na obhajovací prezentaci se můžete podívat v přiložené prezentaci.

   Svůj výsledek jsme prezentovali 17. února na SPŠCH. Celkem se zde sešlo 18 projektů z 5 regionů. Konkurence byla opravdu vysoká.

   Naším úkolem bylo v tento den projekt obhájit u posteru a odpovídat na případné dotazy, kde byly zdokumentované všechny materiály a dále před komisí formou prezentace.

   Naši žáci zvládli projekt obhájit na jedničku, na svou obhajobu se pečlivě připravovali, učili se texty, prezentace, odpovědi na případně dotazy komise, zkoušeli si módní přehlídku, bubnování na plastové boxy, básničku.

   Za obrovský kus práce chci všem zapojeným moc poděkovat, jednalo se především o děvčata z 9.C (Bereniku Držkovou – přednes básničky, pomoc s tvorbou materiálů, Nikolu Borovcovou- hlavní obhajobu projektu, Emmu Šejvlovou – návrhářku  a kreativní tvůrkyni oblečení, Pavlínu Moravcovou – komentátorku módní přehlídky, Zuzku Veverkovou – hlavní obhajobu, Dáju Svobodovou- fotografku a modelku, Terku Plžikovou – fotografku,  technickou podporu a modelku.)

    Dále děkuji Adamu Melicharovi z 9.A za sestříhání videí a vložení titulků, Martinu Zemkovi za pomoc s exkurzí  a produkty z Transformu a složení básničky. Děvčatům Kačce Louvarové a Verunce Duškové  z 9.B za kreslení komiku o Harrpetce, všem dalším zapojeným žákům z 8.A – Lucce Krpatové, Lence Kmoníčkové, Tomášovi Málkovi, Ottovi Štursovi, kteří se podíleli na plastickém umění PET-artu.

Poděkování patří i  naší paní učitelce Chrbjátové, která nám pomohla se složením melodie na plastové třídící koše.

    Moc rádi svůj projekt ukážeme žákům z 1.stupně v rámci Dne Země. Jsem ráda, že zájem o práci na chemickém projektu trvá nadále, budu se těšit na další ročník soutěže a samozřejmě na vyhlášení výsledků, které proběhne 22. března v ABC klubu.

Mgr. Pavlína Marková