ZŠ Pardubice - Studánka - Příprava na vědeckotechnickou konferenci a jak to bylo

Příprava na vědeckotechnickou konferenci a jak to bylo

2. února 2009, 14:55 Mgr. Ivana Nejedlá

V letošním roce se žáci naší školy připravují na vědeckotechnickou konferenci, která se bude konat 4. února a na které žáci základních škol i víceletých gymnázií budou prezentovat svoje výzkumné projekty.

Naší žáci letos připravili s pomocí svých učitelů hned tři:

Honza Rybář a Lukáš Nechvátal – ze 7.B a 7.A -  s pomocí pana učitele Kaplana pracovali na svém projektu Chov a odchov korely chocholaté. Chlapci dlouhodobě sledovali chovný pár korel chocholatých a porovnávali výsledky svého pozorování s fakty, které načerpali při studiu odborné literatury. Projekt se zabývá jak pozorováním z oblasti chovu, tak poznatky z úspěšného hnízdění chovného páru v chovatelském koutku ve škole.

Druhému projektu s názvem Vliv sportu na zdraví školní mládeže se věnoval David Novotný s Luckou Sitovou – oba z 9.C – pod vedením paní učitelky Friedrichové. V rámci projektu chtěli dokázat, že existuje rozdíl mezi aktivními sportovci a nesportovci ve starším školním věku ve fyziologických ukazatelích, tj. krevním tlaku a tepové frekvenci.Konkrétně sledovali zvýšení těchto hodnot a jejich návrat ke klidovým hodnotám po náročném fyzickém výkonu (běhu 400 m na čas) u vybraného vzorku 20 osob  před startem, okamžitě po doběhu a po 2 minutách odpočinku. Sledovaný vzorek tvořilo 10 dětí věnujících se vrcholovému sportu (5 dívek a 5 chlapců) a 10 dětí z běžné populace (5 dívek a 5 chlapců). U všech sledovaných osob byla rovněž doplňujícím měřením zjištěna tělesná výška, hmotnost a vypočítán BMI. Všechna měření byla statisticky zpracována a řešitelům projektu pomohla potvrdit hypotézu, že sportovní aktivita pomáhá k nárůstu fyziologické zdatnosti mládeže.

Cílem projektu Vodící a asistenční psi mezi námi  Petry Svědirohové a Denisy Slepičkové – obou z 8.B -  s pomocí paní učitelky Budinové  bylo vytvořit prezentaci o širokém využití vodících a asistenčních psů v praxi a zjistit, zda je dnešní populace dostatečně informovaná o službách vodících a asistenčních psů a o možnostech uplatnění těchto psů v praxi.

 

Všechny tři řešitelské týmy mají nachystané postery s prezentací svých projektů a připravují se na svá vystoupení na vědeckotechnické konferenci.

I v případě, že skupiny nezískají žádná ocenění, je třeba všechny řešitele již nyní pochválit za velké nasazení, se kterým své projekty řešili, a učitelům za vedení projektů.

A ve středu 4. února vám budeme všichni držet palce, ať vaše projekty zaujmou  odbornou porotu.


 

 Den po konferenci již víme, jak to dopadlo. Dva z projektů postupují do krajského kola. Porotu zaujal projekt o chovu korel a o vodicích a asistenčních psech. Všem děkujeme za perfektní reprezentaci školy a Honzovi s Lukášema a Denise s Petrou přejeme hodně zdaru v dalším kole!

Mgr. Ivana Nejedlá, ředitelka školy