ZŠ Pardubice - Studánka - Suroviny třídíme, Den Země slavíme

Suroviny třídíme, Den Země slavíme

18. dubna 2011, 13:09 Mgr. Ivana Nejedlá

Den Země letos připadl na velikonoční prázdniny, a proto jsme se jej rozhodli ve škole oslavit o týden dříve – 15. dubna.

V letošním školním roce jsme se s mottem "suroviny třídíme, Den Země slavíme" věnovali tématu odpady, jejich správnému třídění a možnému dalšímu využití.

Na Den Země jsme se připravovali poměrně dlouho dopředu Mnoho tříd prvního stupně v minulých týdnech navštívilo výstavu výtvarnice Veroniky Richterové, kde žáci mohli zhlédnout výtvory z plastových lahví a sami si vyzkoušet práci s plastovými odpady. Každá třída se rozhodla, s jakými odpadovými materiály bude na Den Země pracovat a tento materiál začala shromažďovat – jednalo se o plastové láhve, barevná víčka od lahví, krabičky od vajec, ruličky od toaletního papíru i obaly od čokolád, ve sběru materiálů pomohly i některé třídy 2. stupně.

Na Den Země se připravovali rovněž sedmáci. Chystali básničky, scénky a výukové plakáty o tom, jak správně třídit odpady a jak se v žádném případě při odhazování odpadů chovat nemáme. Pro své mladší spolužáky měli sedmáci rovněž za úkol připravit úkoly, křížovky, doplňovačky sloužící k procvičení znalosti a dovednosti o třídění odpadů. Zadání úkolů pro žáky 7. tříd naleznete v přiloženém souboru.

15. dubna tak všechny třídy 1. stupně vyslechly prezentace sedmáků, kteří pracovali v osmi skupinách – každá skupina v jiné třídě 1. stupně, společně s pomocí straších vyrobily výrobek z odpadových materiálů a  jednu hodinu věnovaly úklidu okolí svého pavilonu.

Přiložené fotografie dokumentují práci 4. ročníku s děvčaty ze 7.B, ale musíme pochválit všechny sedmáky, kteří se dobře zhostili svého úkolu, i všechny děti z 1. stupně, které vytvořily krásné výrobky. 

 

organizace dne zem 2011

Mgr. Ivana Nejedlá, ředitelka školy