ZŠ Pardubice - Studánka - 8.C v Českém ráji

8.C v Českém ráji

8. května 2011, 16:43 Ing. Petra Pšeničková

V týdnu od 2. 5. do 6. 5. si třída 8. C užívala školu v přírodě v Koberovech u Železného Brodu. Rodinný penzion Hamštejn se nachází na Zlaté stezce České ráje v osadě Hamštejn mezi městy Železný Brod a Turnov. Dobré umístění penzionu pod vrcholem kopce Kozákov nabízí překrásný výhled na celý Český ráj.

První den jsme se pokusili o výšlap na vrchol jednoho z nejvyšších kopců v Českém ráji – Kozákov, který se již může pyšnit svou rozhlednou. Počasí bylo sluněčné, avšak úterek nám přinesl sníh a déšť, a tak jsme vyjeli do města kamene – Turnova. Turnov je město v okrese Semily, nachází se na pomezí Ještědsko-kozákovského hřbetu a CHKO Český ráj, protéká jím řeka Jizera, která dělí město na dvě části. Muzeum Českého Ráje, které jsme v Turnově navštívili, patří k nejstarším muzeím regionálního typu v republice. Spatříte zde sbírky z oblasti archeologie, mineralogie, kamenářství, zlatnictví. Aktuálně v muzeu probíhala výstava Židovský Turnov, mohli jsme si vyzkoušet hebrejskou abecedu a podle tradice jsme si také něco přát a své přání položit pod kameny u golema, po skončení výstavy budou naše přání odnesena k židovskému hřbitovu a třeba se nám splní…Ve středu byl naším cílem hrad Rotštejn v Klokočských skalách, poslechli jsme zajímavou prohlídku i rozdělali oheň a opekli buřty. Ve čtrvtek jsme se vydali prozkoumat Besedické skály. Okružní trasou přes Kalich a Chléviště jsme procházeli labyrintem pískovcových skal.

Stihli jsme jen nepatrný kousek nádherné přírody Českého ráje, hráli jsme společné hry uvnitř i na hřišti, potrápili naše hlavy nad matematikou a rozvinuli fantazii nad reklamou v rámci Mediální výchovy.

 Musím všechny pochválit za skvělý týden, poděkování také paní učitelce Jarošové, která s námi jela a odvážně zdolávala místní kopce i další aktivity.

 

Ing. Petra Andrlová