ZŠ Pardubice - Studánka - Den Země 2014

Den Země 2014

22. dubna 2014, 11:59 Mgr. Ivana Nejedlá

Letos jsme Den Země oslavili o něco dříve (již 16. dubna)  - před odchodem na velikonoční prázdniny.

Tématem letošního Dne Země byla práce záchranných stanic.

Pracovníci Záchranné stanice Lipec pro žáky 1. – 6. ročníku připravili program o své práci a především o zvířatech, která zachraňují. Žáci měli možnost vidět například malou sovu, lišku, hlodavce, ježka, hady i různé dravce.  Žáci se dozvěděli, že se do stanice nejčastěji dostávají ptáci (dravci, sovy, pěvci), dále ježci, kunovité šelmy, netopýři, zajíci, lišky, srny a další. Hlavním cílem stanice je zvířata vyléčit a pak znovu vypustit do volné přírody v místě jejich nálezu. Pokud se zvíře díky svému zranění stane „trvalým hendicapem“ hledají mu pracovníci stanice adekvátní podmínky pro život v lidské péči.  Více se o práci stanice dozvíte na jich webových stránkách http://www.zachrannastanicelipec.cz/.

O práci záchranných stanic si svoje prezentace  připravili pro mladší spolužáky z  1.-  4. tříd rovněž žáci 7. tříd. Součástí jejich přípravy byly rovněž  úkoly pro mladší žáky, někteří sedmáci do školy přinesli různá zvířata, která doma chovají a poučili mladší, jak se zvířaty správně zacházet.  Po prezentování ve třídách sedmáci mladším spolužákům pomáhali při procházení stanovišť s různými úkoly z oblasti ekologické výchovy.  Tato stanoviště a úkoly připravili páťáci a šesťáci.

Žáci osmých ročníků – především pak 8.B a C celé dopoledne opravdu tvrdě pracovali. Vysazovali nové keře, dávali po zimě do pořádku skalku, bylinkové zahrádky, uklízeli v areálu i blízkém studáneckém lese.

Většina deváťáků využila nabídky svých vyučujících a vyzkoušela si „nanečisto“přijímací zkoušky, které je čekají v úterý  a ve středu 22. a 23. dubna.  Celé dopoledne žáci řešili úkoly z jazyka českého, matematiky i úkoly ověřující všeobecné studijní předpoklady. Ti šťastlivci, kteří jsou již přijatí nebo je zkoušky nečekají, pomáhali při nátěru laviček v areálu školy.

Celé dopoledne se díky dobré přípravě  a nakonec docela hezkému počasí vydařilo a velké poděkování patří všem žákům 7. tříd, kteří připravovali prezentace a starali se o mladší spolužáky, všem žákům 5. a 6.tříd, kteří  připravovali ekologická stanoviště, všem osmákům a deváťákům, kteří  pracovali v areálu i v lese i všem učitelům, kteří se na organizaci podíleli. Pracovníkům záchranné stanice děkujeme za zajímavý program.

A deváťákům přejeme, ať se jim přijímací zkoušky „načisto“ povedou a oni se dostanou na své vytoužené školy!

Mgr. Ivana Nejedlá, ředitelka školy