ZŠ Pardubice - Studánka - Povánoční exkurze 6.C

Povánoční exkurze 6.C

1. února 2018, 22:41 Ing. Petra Pšeničková

Před 4000 lety byla konzumována Olméky, poté Mayi a později Aztéky ve formě kořeněného nápoje. Španělé ji změnili na sladký nápoj někdy v průběhu 16. Století. Během 19. století se začala vyrábět v pevném skupenství a dala se tedy mimo pití jíst. Poznáte, o jakou přísadu do potravin a oblíbenou pochoutku po celém světě se jedná? Ano, je to čokoláda. My z třídy 6. C ji máme moc rádi, a proto jsme se vypravili do čokoládovny v Praze. V muzeu jsme se dozvěděli především o historii kakaa a čokolády, o kakaovníku a jeho pěstování a cestě kakaa do Evropy. Prohlédli jsme si nejrůznější historické obaly a porcelán, čokoládové fontány a ochutnali různé druhy čokolád. Ve výrobně jsme na vlastní oči uviděli, jak vznikají belgické pralinky, které jsme samozřejmě ochutnali. A co bylo pro nás nejvíc? Nejvíc nás bavilo, jak jsme si sami mohli mléčnou a bílou čokoládou nakreslit obrázek a svoji vlastnoručně vyrobenou čokoládu odvést domů.

Ing. Petra Pšeničková