ZŠ Pardubice - Studánka - Zeměpis 8.A, 8.B, 8.C na období 8.6.- 19.6.

Zeměpis 8.A, 8.B, 8.C na období 8.6.- 19.6.

9. června 2020, 18:18 Mgr. Oldřich Jadrný

Dobrý den,

osmáci- naposledy v "zeměpisu" v tomto školním roce. Budeme se z celosvětového hlediska zabývat lidskými rasami, jazyky a náboženstvími..

Nejdříve k minulé práci. Její správnost si můžete ověřit v příloze "sp-sídla-řešení", což je (s jeho svolením) úspěšné řešení vašeho spolužáka z 8.B. 

Nová práce

1. prostudujte si 4 přílohy "lidske-rasy", "nejrozsirenejsi jazyky ...", "indoevropske jazyky" , "nejvyznamnejsi- svet.- nabozenstvi" a 3 přiložené oskenované mapy ze školního atlasu "SCAN0097 upr.", SCAN0006 upr." a "SCAN0095 upr."

2. zápis do sešitu "Zeměpis"-vypište: a) základní přehled ras z přílohy "lidske rasy", b) 5 nejrozšířenějších jazyků ze stejnojmenné přílohy, c) tučně zvýrazněný text z přílohy "nejvyznamnejsi svet. nabozenství"

3. jako dobrovolnou samostatnou práci vytvořte kompletní křížovku (vyplněnou, zvýrazněná tajenka, otázky na jednotlivé řádky i na tajenku) s tajenkou na 7 nebo více písmen, na téma "lidské rasy, jazyky a  náboženství" (žádná města, státy, zvířata, řeky, ...). Podmínkou je také, že tajenkou bude tvoje vlastní příjmení a případně i část jména. Dívky mohou použít variantu příjmení v mužské podobě, nemusíte dodržet háčky a čárky.

Příklad- pokud by křížovku tvořila "Šárka Čápová", tak  její tajenka by mohla být např. v těchto podobách "ČÁPOVÁŠ", nebo "CAPOVAS",nebo "CAPSARKA", ...

Vaše dobrovolné samostatné práce, které splní všechny výše zmíněné  požadavky, pošlete tentokrát nejpozději v pátek 19.6.2020!

Můj mail: oldrichjadrnyzs-studankacz

S pozdravem a přáním, že i když to je dobrovolná práce, tak řada z vás vytvoří zeměpisně zajímavé křížovky (ostatně něco podobného jsme si už vyzkoušeli dříve).

O. Jadrný

sp-sidla-reseni

lidske-rasy

nejrozsirenejsi-jazyky-sveta

indoevropske-jazyky

nejvyznamnejsi-svetova-nabozenstvi

scan0097-mapa-rasy-a-jazyky

Mgr. Oldřich Jadrný