ZŠ Pardubice - Studánka - Druhé třídy ve škole v přírodě

Druhé třídy ve škole v přírodě

22. května 2009, 09:38 Mgr. Ivana Nejedlá

Hlášení z pobytu druháků ve škole v přírodě

Na pobyt jsme byli připraveni – ve školy jsme si vyrobili barevné šátečky a vyluštili jsme tajenky, pomocí kterých jsme se rozdělili do skupin veverek, sov a zajíců.

  1. den

Přijíždíme do Deštné v Orlických horách chaty Deštné a ubytováváme se (je to trochu oříšek i pro veverky, protože někteří z nás bydlí až ve 4. patře a dostat sem kufr bez pomoci výtahu a dospělé osoby je pro nás v podstatě nemožné).

Po obědě vyrážíme i přes nepřízeň počasí na první výlet do okolí – naším cílem je vyhlídka nad Deštnou a tento cíl hravě dobudeme. Po návratu nás čeká soutěž ve skupinách zvířátek – sbíráme na čas oříšky, skáčeme do dálky jako zajíci a snažíme se být moudří jako sovy. A protože každý jsme v něčem dobrý, všichni vyhráváme a dostáváme odměnu!

Večerní čtení nás alespoň trochu zklidní, ale to víte, první noc ve škole v přírodě je vždy živější.

  1. den

Dopoledne se trochu učíme – píšeme pohled rodičům, aby se o nás nebáli, ale ještě před obědem stihneme vycházku k blízkému potůčku a cestou sbíráme a poznáváme květiny. Po návratu z vycházky nám z nich paní učitelky připravily výstavku s popisky – prý se je máme naučit a čeká nás nějaká „poznávačka“.

Odpoledne je zábavné  – orientační závod s matematickou hádankou (běháme dobře, ale jsme málo pozorní, takže ke správnému výsledku dojde jen pár nejlepších), konečně se dostáváme na chvíli do místního obchodu, takže můžeme nakupovat, a využijeme krásného hřiště v areálu hotelu, kde se dá výborně hrát fotbal i jiné hry.

Při večerním zaměstnání pracujeme ve skupinách zvířátek – kreslíme zvířátka, píšeme, co vše o nich víme, vymýšlíme o nich básničky, zpíváme o nich písničky.

No pak samozřejmě večerní čtení a rychle spát.

     3. den

Dnes jsme turisté. Vezmeme si batůžky s balíčkem na cestu a autobusem vyrážíme k Masarykově chatě. Odtud hravě zdoláme nejvyšší bod Orlických hor Velkou Deštnou, občerstvení nás čeká na Šerlišském mlýně. Počasí nám přeje, sluníčko svítí, ale není příliš teplo – prostě krásný den.

Po návratu si paní učitelky myslí, že jsme již unavení, ale my rychle vybíháme na hřiště, protože fotbal prostě nepočká. Večer již únavu přece jenom trochu cítíme, takže přivítáme, že nám pan majitel hotelu nabídne promítání filmu. Někteří dnes vynechají i večerní čtení a rychle usnou.


 

      4. den

Zítra již jedeme domů, takže toho dnes musíme ještě hodně stihnout: dopsat si deníček, který si každý z nás o pobytu vede, vytvořit si masku svého zvířátka na večerní diskotéku, zúčastnit se slíbené „poznávačky“, postavit si v lese domeček z přírodního materiálu, běžet v závodě se zašifrovanou tajenkou, podívat se do místního muzea, namalovat si svůj kamínek, ještě si trochu pohrát na hřišti a hlavně – závěrečná diskotéka, kde budou vyhodnoceny všechny soutěže a v tombole každý něco vyhraje.Hezký, ale náročný den – sbalíme si raději až ráno.

      5. den

Balíme, opouštíme hotel a po cestě domů vyrážíme na poslední výlet. Náš cíl je Potštejn – hravě vyběhneme až ke zřícenině hradu a po cestě zpět u stánkařů. kteří se chystají na víkendovou pouť, utrácíme poslední peníze.

A pak již rychle domů. k rodičům, kteří na nás čekají.


 

Počasí nám přálo, jídlo bylo výborné, téměř jsme nezlobili, prostě krásná škola v přírodě!!!

Spokojení druháčci