ZŠ Pardubice - Studánka - Hledá se mladý chemik – soutěž o nejlepší projekt

Hledá se mladý chemik – soutěž o nejlepší projekt

26. února 2015, 15:48 Mgr. Pavlína Zemanová

    Od listopadu vybraní žáci 8. tříd, projevující zájem a obrovskou píli, pracovali celé 3 měsíce na  chemickém projektu Hledá se mladý chemik. Tento rok byla zavedena nová pravidla a kromě hlavního projektu, jehož tématem byla významná chemická osobnost, byl i projekt vedlejší-  zaměřený na chemii v našem regionu. My jsme si vybrali téma výroba piva v pivovaru Pernštejn.

   V rámci hlavního projektu jsme se  tento rok rozhodli natočit krátký životopisný film o významné polské vědkyni a to Marii Curii Sklodowské. Z castingu jsme vybrali herce, kteří obsadili hlavní role – Marii (Daniela Svobodová z 8.C)  a Pierra (Martin Zemek z 8.A). Z ostatních rolí stojí též za zmínku profesoři Sorbonny (Adam Grygarčík, Petr Škoda z 8.A, Jan Švarc z 8.B), novinářka (Pavlína Moravcová), otec Marie, její sestra Broňa  (Emma Šejvlová) a vypravěčky (Nikola Borovcová  a Berenika Držková z 8.C)

Podle čtyřstránkového scénáře jsme natočili  a sestříhali film, což byla práce zejména našeho režiséra Adama Melichara  za pomoci klapky Honzy Švarce.

    Obhajoba projektu se konala 10.února na SPŠCH, celkem se zúčastnilo 15 týmů z Východních Čech. Opět zahrnovala instalaci materiálů na panel, jejich krátkou ústní obhajobu a zodpovězení tematických otázek porotců, dále obhajobu vedlejšího projektu výroba piva a poté prezentaci naší práce na projektu Marie Curie. Celý projekt jsme podpořili tvorbou kresleného čtyřstránkového komiksu zachycujícího život Marie, tvorbou básně o Marii, fotkami z exkurze z jaderné elektrárny Dukovany, sepsaným životopisem z knihy Tvrdohlavá Marie, nakreslením portrétu Marie.

    Natáčení jsme věnovali opravdu hodně času, užili jsme si spoustu legrace a vyzkoušeli si role herců, kameramanů, scénaristů. Utvořili jsme tým, který na sebe spoléhal ve všech ohledech, dokázal se domluvit, improvizovat, radit si, věnovat spoustu školního, ale pozor i mimoškolního času a říci si svůj názor.  Já děkuji všem zúčastněným za perfektní práci, kterou jsem jen tiše zpovzdálí pozorovala a jen minimálně do celého projektu zasahovala. Děkuji velmi všem výše jmenovaným a chci též poděkovat našim obhájkyním, na které čekala nejtěžší práce - projekt dobře, srozumitelně  odprezentovat a to Terce Plžikové a Zuzce Veverkové z 8.C. Díky celému týmu vznikl film, který se stane didaktickou pomůckou pro výuku chemie v oblasti jaderné chemie a významných osobností chemie a fyziky.

Oba projekty můžete vidět na výstavním panelu v učebně chemie.

    Na výsledky  a umístění si bohužel musíme počkat až do 31. března, kdy se koná vyhlášení v odpoledních hodinách v ABC klubu.

projekt-mlady-chemik-obhajoba2

Mgr. Pavlína Marková