Den čokolády
K Vánocům patří čokoláda ve všech podobách. My jsme si právě v tomto předvánočním čase prošli celou dlouhou její cestu. Zajeli jsme do rovníkové Ameriky, kde příběh čokolády počal. Ukázali jsme si sazenice, stromy, plody a semena kakaovníků, z kterých se čokoláda vyrábí. Cestovali jsme v čase do historie za indiány, kteří z kakaových bobů pili posilující nápoj. Ten by nám ale nechutnal. Chyběl tam cukr.
Vyprávěli jsme si o celém procesu výroby a nakonec jsme vše svými silami vyzkoušeli. Veškeré suroviny jsme měli od prvododavatele v biokvalitě.
Překvapilo nás, že k výrobě čokolády stačí jen tři základní suroviny. Kakaové boby, které se rozemelou a lisují na kakaové máslo a kakaovou hmotu. K tomu se přidá třtinový cukr a dobrota je na světě.
To vše jsme zakončili příběhem dětí, které musí pracovat často bez odměny za vykonanou práci. Dozvěděli jsme se, co je férový obchod.
-
příběh čokolády, práce ve skupinách
-
sdílení
-
drcení kakaového bobu
-
vážíme cukr
-
mícháme směs
-
pořádně zamíchat
-
suroviny
-
pěkné Vánoce