ZŠ Pardubice - Studánka - „VIDA! takhle to tedy je .... "

„VIDA! takhle to tedy je .... "

14. února 2016, 20:48 Ing. Petra Antlová

7.A  a 8.C navštívila zábavní vědecký park VIDA v Brně. Tato výstava je rozdělena na čtyři tematické celky: Planeta, Civilizace, Člověk a Mikrosvět.


Žáci měli možnost si vyzkoušet celou řadu exponátů. Zkusili si moderovat počasí a zamrazit svůj stín, ověřili si, zda zvládnout stav beztíže i jízdu na laně ve výšce. Mohli také přijít na kloub záhadě Bermudského trojúhelníku, odpálit si vodíkovou raketu, ověřit si podmínky, za kterých funguje fotosyntéza, projít si lidské srdce, na vlastní kůži pocítit zemětřesení, rozpoutat a sáhnout si do tornáda, nafouknout horkovzdušný balón, vytáhnout ježka z klece aj. Sedmáci se seznámili a osmáci si ověřili platnost Pythagorovy věty a celou řadu dalších zákonitostí. 


V rámci nabízeného výukového programu si všichni ověřili, zda jsou „Chytřejší než Holmes“. Po celém areálu výstavy řešili nejrůznější úlohy. Rozluštěním jednotlivých hádanek a úkolů museli najít heslo, které jim umožnilo otevřít skříňku s pokladem. Sedmáci i osmáci výzvu přijali, předvedli svou soutěživost a šikovnost. Poklad nakonec získali všichni.


V Divadle vědy se někteří sedmáci zúčastnili představení „Dělám tlaky, dělej taky“. Jaké by to bylo, kdybychom všechen tlak okolo nás odstranili? Žáci si vyzkoušeli, že to s tlakem není jednoduché, ale bez něj je to nemožné! Zhlédli celou řadu pokusů s atmosférickým tlakem a vakuem, zjistili, co by se nám stalo ve vakuu, a dokonce ti neodvážnější vstoupili na jeviště jako pomocníci „herců“.
Všem se nám ve vědeckém parku líbilo, to včasné ranní vstávání se skutečně vyplatilo.

Ing. Petra Antlová