ZŠ Pardubice - Studánka - Šesťáci viděli trochu jiný svět

Šesťáci viděli trochu jiný svět

8. dubna 2016, 22:19 Mgr. Lucie Kovářová

V pondělí 4. dubna jsme se zúčastnili festivalu Jeden svět v Divadle 29. Ve třech dokumentárních filmech jsme se přenesli do jiných zemí, na jiný kontinent. Vstoupili jsme do příběhů dětí, které měly svůj cíl. Chtěly pomáhat, chtěly něco dokázat, někomu věnovaly svůj čas.

Róza se spřátelila se stejně starou dívkou z Albánie a pomáhá jí zorientovat se v novém prostředí. Při výuce němčiny zažívá drobné neúspěchy, ale nevzdává to. Uvědomuje si, v jak těžké situaci se ocitli lidé, kteří museli opustit svůj domov.

Malý Thet z Barmy pomáhá rodičům s domácími pracemi a s péčí o své čtyři mladší sourozence. Myje nádobí, pere prádlo, seká dříví a chodí pracovat do továrny na výrobu cihel. Rád by chodil do normální školy, ale nezbývá mu čas. Po celodenní dřině navštěvuje večerní školu. Má sen. Až vyroste, chtěl by být inženýrem.

Hlavní hrdinka třetího filmu Vilde doslova dýchá pro „halling“. Díky usilovnému tréninku se chce vyrovnat mužům, kteří se tomuto tradičnímu norskému tanci věnují odjakživa. Ráda by uspěla v celonárodní soutěži. Pěkné umístění by bylo dárkem pro jejího milovaného nemocného dědečka.

Všechny příběhy spojují tři klíčová slova: rodina, domov, úsilí. Myšlenky na cizí neštěstí, nemoc, ztrátu domova, chudobu nám připomněly, jak malicherné jsou naše každodenní starosti.

Mgr. Lucie Kovářová