ZŠ Pardubice - Studánka - VkO - 9A, 9C - do 29. 3.

VkO - 9A, 9C - do 29. 3.

23. března 2020, 11:54 Mgr. Tomáš Zářecký

Milí deváťáci,

další porce praktických úkolů z VkO. Nemusíte nad tím trávit moře času, ale neignorujte to, jsou to věci, se kterými se budete v životě potýkat, ať už chcete, nebo ne. Všichni budete vyplňovat a podepisovat smlouvy a většina z Vás nebude žít jako mnich poustevník nebo Trosečník Tom Hanks (btw výborný film).

Co se týče předchozího týdne, zpočátku jste se s posíláním úkolů přiliš nepřetrhli, ale včera mi pípala schránka o sto šest, tak jste to snad dohnali. Kontrolovat teprve budu.

Mějte se a třeba se ještě někdy uvidíme;) TZ

9A – L20 – Smlouvy

  1. Prohlédněte si vzory smluv v příloze.
  2. Do sešitu si napište, co by měla každá smlouva obecně obsahovat (jak jsou identifikováni účastníci smlouvy, co musí obsahovat, aby byla platná apod.?) – stačí 3-4 body
  3. Zkuste si vyplnit kupní smlouvu – viz příloha. Představte si, že prodáváte svůj současný mobil svému spolužákovi.

Ke kontrole zašlete: dopsaný poznámkový sešit (foto) + vyplněnou smlouvu (WORD / foto) do 29. 3.

kupni-smlouva-nemovitost

kupni-smlouva-vec-movita

kupni-smlouva-vec-movita-vyplneni

najemni-smlouva

pojistna-smlouva

smlouva-o-beznem-uctu

smlouva-o-uveru

smlouva-o-uveru-2

9C – L22 – Rodinné právo

  1. Sami za sebe vymyslete:
    1. 3 povinnosti manželů
    2. 3 práva manželů
  2. Následně pomocí internetu nalezněte, zda tyto povinnosti a práva skutečně existují, resp. konfrontujte své názory s právní realitou ČR (že to tak je, ale třeba trochu jinak, než jak si to představujete). Odpovědi naleznete v Občanském zákoníku, který je bezproblémově dostupný online, využít můžete i odborné články, otázky a odpovědi v právních poradnách apod. Vyzkoušíte si tím i svou schopnost vyhledávat klíčové informace, která je velmi důležitá.
  3. Postupujte tak, že nejprve vymyslíte příklady práv a povinností v manželství a pak hledáte, jaká je realita. Když něco nenajdete, v pořádku, napište k tomu krátkou poznámku, a běžte dál. Nic se neděje, nikdo to neznámkuje, nikdo Vám to vracet nebude. Nedělejte to tak, že si nejprve otevřete článek nebo občanský zákoník a prostě z toho vypíšete 3 a 3 body. Chci, abyste ve svém věku sami projevili na základě dosavadních zkušeností dostatek inteligence vyvozovat vlastní závěry a zvládali na internetu vyhledávat důležité informace (bez toho se prostě neobejdete).

Ke kontrole zašlete: dopsaný poznámkový sešit (foto) do 29. 3.

Mgr. Tomáš Zářecký